Novi Sad
08.08.2011.
15:28 > 07:08
Predsednici skupština stanara u Novom Sadu često od svojih komšija uzimaju previše novca za sitne popravke i radove, pri čemu razliku između tražene i realne sume stavljaju u svoj džep.
  • pera

    19.12.2017 18:22
    komunalac nam popuje
    Unašoj zgradi imamo komunalnog inspektora koji je bez glasanja, funkciju predsednika kucnog saveta preuzeo samoinicijativno...od svoje supruge! Od pocetka je uveo placanje od 200 din po stanu za svoj rad. Kako mu oko 1100e godisnje nije dosta, trosi covek po svom nahodjenju i drugih 1100e predvidjenih za izvodjenje radova. Dovodi svoje kolege da nam izvode radove i umesto fiskalnih racuna imamo izjave firmi...Evo smo od 2012 poceli sa legalizacijom i umesto da nas to kosta oko 1e po m2, mi smo na 3-4e, a da i pored negodovanja i trazenja racuna, isi ne haje. Evro nam je racunao prosle godine po 130 dinara za isplatu (novu) II faze legalizacije...Osilio se covek, a i pare mu padaju bez rada. Sredio covek svoj stan, okrecio ga, izolovao prozore i kupatila onima koji glasaju za njega, a ponavlja da protivpozarna zastita nije ispravna! Kad se izvode radovi stanarima se naplacuje SVE preko Informatike. Od 2012, nismo videli ni 1 racun niti smo dobili na uvid zavrsni racun, niti covek vodi knjigovodstvo. Stanari ko popisani...cute. I pored toga sto nas je olaksao za preko desetak hiljada evra, niko iz gradske uprave nije nadlezan. Samo kad postoji zakon po kome se ljudima plene stvari i stavlja imovina na dobos za neplacene racune od 1500 dinara. Sramota!
  • Петар

    24.11.2017 15:06
    Надуване фактуре
    Ух, надуване фактуре другара извођача радова су стара ствар. Мој председник кућног савета се лепо опарио на тај начин.
  • Dragica

    03.12.2015 11:21
    Ko su predsednici
    Sramota je što uglavnom predsednici budu one bitange koji su za vreme Broza nepismeni imali i te kakve funkcije i naučili tamo da kradu,pa su i kao penzioneri alavi.Mnogi privatnici se trpaju i tu da zarade.Retko ćete videti mladog čoveka koji je bez posla da postane predsednik kućng savjeta,već ove ispušene bitange,jer im je stalno malo,a jeb.bi se za dinar, pa tako i pljačkaju sopstvene komšije.Treba da se krivično gone ukoliko imate doznaku da su vas pokrali....
  • ana

    02.06.2013 21:14
    Drzava postoji samo za sebe
    meni nije jasno kako inspekcija po prijavi ne kontroliše predsednika.Ako je on pravno lice treba da poštuje zakon.Šta je uopšte nadležnost inspekcije?(komunalne, tržišne,finansijeske)
  • 20.09.2012 21:32
    ISTINA
    Ako ko krade,obmanjuje i vara stanare,onda je to svakako MAIOR DOMUS, AGENCIJA ZA "UPRAVLJANJE NEKRETNINAMA ZA TUĐ RACUN",nastala sa isključivom namerom da preko advokatske kancelarije direktora ove agencije, na teret vlasnika nelegalizovanih stanova i zgrada,zastiti nesavesne investitore koji nisu ispostovali kupoprodajne ugovore i koji nisu izmirili svoje obaveze ni prema Gradu ni prema vlasnicima stanova.
  • Srecko Soic

    09.08.2011 18:30
    Jeste krali su... ali po zakonu.
    Kada to rade nasi "oci" u Novom Sadu koje smo mi birali, da ne govorim za one u Beogradu, pa valjda i predsjednici skupstina stanara (jaka funkcija) mogu da se malo omrse. :)

    Inace danas je IN u Srbiji proneveriti novce, naravno tudje, pa predsjednici prate trendove.
  • SIMA

    09.08.2011 10:12
    Odgovor na komentar ,,knjigovođe" od 09. 8. 2011.
    Ovo na Facebooku je samo ideja da se osnuje ,,Udruženje skupština stanara Grada Novog Sada" u skladu sa zakonskim propisima. Cilj udruženja bi bio da se zaštite interesi Skupština stanara Grada Novog Sada od monopola pojedinih firmi koje se bave održavanjem stambenih zgrada, istupanjem pred državnim organima (kom. inspekcija, kom. policija, policija ...), radi što efikasnijeg ostvarivanja svojih prava.
    -Ovde udruženje ne određuje cene već bi se borilo za što niže cene usluga kod firme koje se bave održavasnjem stamb. zgrada.
    -Očito da o ideji osnivanja Udruženja sk. stanara Grada N. Sada niste čitali na Faceboku, grupa ,,Udruženje skupština stanara Grada Novog Sada", pa Vas molim da to uradite i onda komentarišete, normalno sa pravim podacima o identitetu a ne pod pseudonimom ,,knjigovođa".
  • Knjigovodja

    09.08.2011 06:16
    Dokle više
    Ovo sa samoreklamiranjem ili podmićivanjem "objektivnih" je preteralo. Pre svega kakvo je to udruženje i koji su mu ciljevi? Pa to je zabranjeno još u 18 veku: udruživanje radi odredjivanja cena. Ova Srbija je dno od pravne države. Svaki registrovani kućni savet ili skupština stanara vodi knjigovodstvo i predaje završni račun. A ovakve kvazi vesti niko da potpiše?
  • @Ja - Bivsi i sadasnji predsed

    09.08.2011 06:10
    А у зом Стану
    НЕМА ИЈЕКАВИЦЕ?
    Која си ти фаца!?
  • SIMA

    09.08.2011 06:06
    Predsednici skupština stanara stambenih zgrada
    Ovo su paušalne i neosnovane optužbe na račun predsednika skupšt. stanara stambenih zgrada. Velika većina njih krajnje profesionalno i odgovorno obavlja ovu ,,funkciju" bez dinara nadoknade za svoj rad iako na to ima pravo po Uredbi o održavanju stamb. zgrada i stanova RS. Ako hoćeš da oboliš i da te mrze komšije samo prihvati funkciju predsednika. Male su mogućnosti za malverzacije jer su sve radnje o upravljanju i održavanju stamb. zgrada propisane Zakonom o održavanju stambenih zgrada RS, Uredbom o održavanju stamb. zgrada i stanova RS i Odlukom o kućnom redu u stambenim zgradama Grada Novog Sada.
    - U poslednje vreme pojavile su se neke privatne i državne firme poput ,,Maior domusa" i JKP ,,Stan", koje navodno ,,besplatno" vrše funkciju zastupnika (predsednika sk. stanara)pod uslovom da sa njima potpišete Ugovor o celokupnom održavanju stamb. zgrade. KAKVE LI IRONIJE!! ONDA SAMI SEBE KONTROLIŠU U SVOM RADU ??? To je totalno protivzakonito.
    - Sve u svemu ovaj tekst je pokušaj dobre reklame za privatnu firmu ,,Maior domus" koja se bavi održavanjem stamb. zgrada a nije Udruženje profesionalnih predsednika skupšt. stanara. Ovim tekstom su hteli da ,,oblate" zakonske predsednika skupšt. stanara i da skupštine stanara njima povere funkciju predsednika i da im povere sve poslove održavanja st. zgrada. **KO NASEDNE, NASEO JE.**
    -U vezi sa ovom temom pogledajte na Facebooku, grupu: ,,Udruženje skupština stanara Grada Novog Sada" koja se bavi zaštitom interesa skupšt. stanara.
  • Pezos

    08.08.2011 21:34
    U svakom slucaju nije lako biti predsednik skupstine stanara.Verujte mi da ima svakakvih stanara.
    Tacno je da su retki i oni predsednici koji su posteni.
    Sto se tice odrzavanja zgrada i ugovora sa firmama,verujem da vecini starijih zgrada nije bitno tekuce odrzavanje koje placamo papreno preko jkp Stan(do 15 din po m2 za moj stan 900 din)a sta god se pokvari dodatno se placa.A da ne pricam o nekim vecim investicijama na zgradi.Zato je najbolje imati stavku prihod skupstine stanara pa da se sa tim parama sredjuje zgrada(krecenje ,farbanje,popravka krova, oluka...i ostalo sminkanje)
  • Ja - Bivsi i sadasnji predsedn

    08.08.2011 21:09
    @ Petar
    Ako ti je stalo do funkcionisanja Skupstine Stanara, potrebno je da se prosetas u JKP Stan, i popricas sa njima. Znam da privatne firme teze da preuzmu vodjenje zgrade, i znam cemu to vodi, ali...
    Ukoliko zgrada ima vise od 6 stanara, za promenu predsednika je dovoljno 51%. Imao sam slucaj te price "prethodni predsednik nece da vrati pecat...". Ako se skupi 51% potpisa, i to se lako da resiti, tako sto se prethodni pecat proglasi nevazecim i izda se nalog za izradu novog. Sve to uraditi sa zapisnikom o Skupstini Stanara, 51% potpisa, i 1.000din za izradu pecata.
    Neki bi rekli (iz vec postavljenih postova), evo ga ovaj iz STAN-a reklamira svoju firmu... Ne, ja ne radim u Stan-u. Saradjujem sa njima. Uostalom, ja sam lokal patriota... radije STAN, nego ugovor sa ijekavicom...
  • Telep

    08.08.2011 19:44
    a zašto...
    ... da dam bilo kome 40 mukom zarađenih eura ? koliko vidimo iz teksta, nije bilo više ponuda , od nekoliko izvođača radova, već se "burazerski" odradio posao ! Dosta je nejasnoća... Kako je uopšte neko ko ne poseduje BRAVARSKU ili neku dr. zanatsku firmu mogao biti " izvođač radova" ? I kako se to naplaćuje " priznanicama" ? Pa valjda postoje u ovoj zemlji FISKALNI RAČUNI , predračuni...
  • 08.08.2011 19:32
    Jeli ovo vest ili...
    ...reklama za "Maior domus"?
  • aleksa

    08.08.2011 19:18
    sigurno
    kakva srzva takvi igradjani....ne ih zeleo da se neko nadje uvredjen ali je tako u dosta slucajeva...
  • mobutu

    08.08.2011 19:06
    U zgradama 30% stanara nije za kolektivno stanovanje. Sto ljudi sto cudi nikada ne mozes svakom ugoditi svaki ulaz mora da ima bar jednog koji stalno nesto izmislja.
  • ZoranNS

    08.08.2011 18:16
    ZoranNS
    Domus se ponaša kao javno preduzeće, potpišete li to je za navek. Hvala lepo, neka moj predsednik ima lep auto i novo kupatilo, ali jednom će se nakupiti a Domus nikada.
  • Predsednik

    08.08.2011 18:02
    bivši (srećom)
    Kao volonter sam izdržao mandat, ali je pri kraju iskazana sumnja pojedinih komšija i pored godišnjih izveštaja o trošenju novca sa računa, pa sam podneo neopozivu ostavku, a sada kod novog predsednika nema sastanaka skupštine, ni izveštaja, pa ni problema. Koliko vidim sva gradska stranačka komunalna preduzeća su u gubitku, jer potkradaju građane u korist svoje stranke i pojedinaca(moćnih).
  • sosa

    08.08.2011 18:00
    Iskreno, ni u ludilu ne bih prihvatila da budem predsednik stanara, bože sačuvaj! Verujem da ima bisera o kojim pišete, ali isto tako znam da i nas stanara ima svakojakih!
  • petar

    08.08.2011 17:06
    Iskustvo sa "Maior Domusom"
    Kod nas su se gospoda iz Domusa uvalili u zgradu pre oko godinu dana, pomocu falsikovanih potpisa takozvanih stanara. Kampanju za njihovo dovodjenje sprovelo je par njih i zgrade kojima je odmah po njihovom dolasku zauzvrat skinut dug u informatici za grejanje. To ne bi bio toliki problem da mi nismo jos uvek na privremenom režimu grejanja, tako da se dug toplani vodi na celu zgradu a ne pojedinacno.Takodje odmah su rakinuli ugovor sa Stanom i sklopili nove sa samo njima poznati firmama. Skupili smo preko 70% legalnih potpisa da ih se rešimo ali nikako ne uspevamo jer nailazimo na veliku opstrukcuju od pojedinaca iz INFOMATIKE i samog DOMUSA. Koliko su bahati pkazuje i to da nisu hteli da nam vrate pečat ikao je postojala odluka većine stanara.Mislim da su dobro uigrani sa nesavesnim INVESTITORIMA i pojedinim JAVNIM PREDUZEĆIMA i tako koriste tužne situacije sa kojima se susreću mnogi Gradjani u Novom Sadu.Dragi sugradjani, pamet u glavu...
  • cure

    08.08.2011 16:23
    nije istina
    Na ovome svetu sto mogu da kazem nije istina mislim da ovome....
  • Gillan

    08.08.2011 16:02
    Udruzenje profesionalnih predsednika skupstine stanara?
    Pa jos ovako opletu po preCednicima?
    Zasto imam utisak da tu nesto nije u redu? Kanda ima tu malo samoreklame... Narocito ono, eto oni njihovi kradu a mi smo posteni.
  • mile

    08.08.2011 15:57
    kučni saveti i pretsednici
    Tek je ova tema aktuelna sa pretsednicima posebno.Nema zgrade,skoro,u N.S.a da ovo sa pretsednicima nije aktuelno.Mene posebno zanima zbog čega pretsednik nije u obavezi da podnosi završni račun?
  • Darko

    08.08.2011 15:51
    Preterujete
    Sto se tice mesecnih iznosa i stvari koje predsednci rade za sebe kupuju auto,renoviraju kupatilo...PRETERUJETE.Prosek po stanu je oko 300 din koje stanari izdvajaju u prihod zgrade ,pa dolazimo do cifre od oko 100 eura koloko moze mesecno da skupi prosecna zgrada od 50 stanova(s obzirom da naplativost nije 100 % nego nekih 70-80).Iz ovoga proizilazi da neki predsednik mora nekoliko godina da sve prisvaja sebi da i uradio to sto ste vi napisali.
  • mb

    08.08.2011 15:39
    nema pomoci
    Pokusao sam da saznam ko je nadlezan za resavanje sporova i raznih manipulacija kojima se bave pojedini "predsednici". Dobio sam zvanicni odgovor od Otvorene Kancelarije Gradonacelnika Pavlicica... Nema nadleznih, sporovi i problemi mogu biti reseni samo putem privatne parnice koja se vodin na Osnovnom sudu, a svi dobro znamo koliko to traje i koliko kosta. U medjuvremenu, bahacenje nema granica!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna